14 listopada to Światowy Dzień Cukrzycy, obchodzony w rocznicę urodzin odkrywcy insuliny
Fredericka Bantinga. Głównym celem tego dnia jest upowszechnianie informacji odnośnie przyczyn, objawów, sposobu leczenia i powikłań związanych z cukrzycą. Światowy Dzień Cukrzycy przypomina, że liczba przypadków cukrzycy wzrasta i niestety choruje na nią coraz więcej dzieci i młodzieży. Bardzo istotne jest więc, aby od najmłodszych lat edukować, a przede wszystkim kształtować zdrowe nawyki.
W tym roku klasa czwarta postanowiła zaakcentować obchody Dnia Cukrzycy w naszej szkole.
Uczniowie, aby zwrócić uwagę na temat założyli tego dnia ubiór w kolorze niebieskim – jest to
oficjalny kolor Dnia Cukrzycy. Ponadto postanowili zaprezentować zdrowe przekąski, mogące zastąpić słodycze, chipsy i słodkie napoje, po które zbyt często sięgają uczniowie.
Pracując pod okiem wychowawcy, pani Marii Chruściel i pani Eweliny Krzyżak, wspólnie przygotowali szaszłyki z przyniesionych przez siebie warzyw i owoców, a następnie zaprosili na poczęstunek koleżanki i kolegów z klas młodszych. Okazało się, iż w trakcie przygotowań powstały nie tyko szaszłyki lecz również „owocowe stworki” a ilość owoców i warzyw jakie uczniowie wykorzystali doprawdy zaskakiwała. Było więc nie tylko smacznie, ale wesoło
i kreatywnie. Apetyczny wygląd oraz duża liczba przekąsek sprawił, że także starsi uczniowie mogli skosztować. W czasie poczęstunku uczniowie z przygotowanych materiałów mogli dowiedzieć się czym jest cukrzyca, jakie są jej pierwsze objawy a także konsekwencje braku leczenia.
opr. AR